ßßß

1 kg mąki7 dkg drożdży1 szkl cukru5 jajek250 g masła200 g smalcu250g śmietanymarmolada pigwowa lub innaWymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem, cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik.Ciasto wałkować cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem
