Wykonanie
1 kg
mąki7 dkg
drożdży1 szkl
cukru5
jajek250 g
masła200 g
smalcu250g
śmietanymarmolada pigwowa lub innaWymieszać
mąkę z miękkim
masłem i
smalcem,
cukier,
jajka i
śmietanę wymieszać z
drożdżami. Dodać do
mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać
mąką by się nie kleiło.Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik.Ciasto wałkować cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować
marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać
cukrem pudrem