Wykonanie
Po krótkiej przerwie, wracam z rogalikami. Zrobiłem je na tłusty czwartek, a dziś jest idealna okazja na wstawienie przepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto: - 3 szklanki
mąki pszennej- pół kostki
smalcu- pół kostki
masła- 3
jajka- 4 łyżki
cukru- 50 g
drożdży- 4 łyżki
śmietanyŚrodek:- duży słoik
marmolady (słodko-kwaśna)Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę
marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ
MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale
potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu
białkiem. Na blachę z papierem do pieczenia układamy rogaliki i pieczemy przez ok. 15 min do zarumienienia. I powtarzamy powyższe czynności do wyczerpania się ciasta.
Rogale gotowe ;)Kolejna piosenka zespołu Kings Of Leon :Back Down SouthPozdrowionkaMichał ;)-