Składniki1kg mąki5 dkg drożdży2 łyżeczki cukru3 łyżki kwaśnej śmietany25 dkg margarynykostka smalcu4 jajaszczypta solimarmolada (do posmarowania)cukier puder (do posypania)Sposób przygotowaniaKrok 1Drożdże wymieszać z ciepłą śmietaną, cukrem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.Krok 2Do mąki z solą dodać margarynę i smalec, wszystko przesiekać, a następnie rozdrobnić w palcach na kruszonkę. Dodać rozczyn oraz jaja i wyrobić dobrze ciasto.Krok 3Gdy ciasto stanie się elastyczne, rozwałkować je na placki o grubości ok. 0,5 cm, posmarować cienko marmoladą, zwinąć w roladki, lekko uklepać i ciąć na skos w plastry o grubości 1 cm. Piec ok. 35 min. w 180°C. Ostudzone posypać cukrem pudrem.