Wykonanie
Przepis na rogaliki mam już od dawna w swoim zeszycie, robiłam je już kilka
razy i zawsze wychodzą pyszne. Ciasto jest kruche, niesłodkie, bo prawie bez
cukru, za to posypuje je
cukrem pudrem ale słodkie wnętrze robi swoje.

50g
drożdży (pół paczki)1 łyżka
cukru2 łyżki
śmietany kwaśnej 12%½ kg
mąki1 kostka
margaryny2
jajkaSzczypta
soliMarmolada lub nutella
Śmietanę lekko podgrzać, dodać
drożdże i łyżkę
cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować resztę składników do ciasta.
Mąkę,
margarynę,
jajka i
sól posiekać nożem na stolnicy, dodać
drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 kawałki. Z każdego kawałka rozwałkować okrągłe placki. Przeciąć na 8 części. Ułożyć na każdym trójkąciku
marmoladę lub nutellę i zawijać w rogaliki. Układać na blaszce posypanej
mąką. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.