Wykonanie
Tym razem do
ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam
morele. Wyszły pysznie! Polecam!
Składniki:300 g
mąki40 g świeżych
drożdżyszczypta
soli1 łyżka
cukru1,5 szklanki
mleka1
jajkokilka
moreliolejek waniliowyolej do smażenia
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1.
Morele płuczemy i osuszamy.2.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy
drożdże. Dodajemy
cukier i zalewamy połową letniego
mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki
morele i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany
olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!!!