Wykonanie
Przepis na rozetki już gościł w moim blogu. Dziś chcę Wam podać drugi. ten wydaje mi się byc delikatniejszy ale należy pamiętać że dodatek
cukru w cieście powoduje "szybsze łapanie koloru" ;)Polecam :)Składniki:2
jajka1 łyżka wrzątku2łyżki
cukru1 szklanka
mleka (3,2%)1 łyżeczka
aromatu waniliowego1 szklanka
mąki1/2 łyżeczki
soliolej do smażenia
cukier puder do posypania
Jajka ubić z
cukrem i 1 łyżką wrzątku. Następnie dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszać.
Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zaurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść . Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami :)Smacznego :)