ßßß Cookit - przepis na Karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam karmelowy popcorn wymieszany z solonym :) Wyjście do kina zwykle kończy się kupieniem chociaż małej porcji.. Chyba, że idę sama – wtedy jest to impreza bez coli i popcornu. Tak lubię i już! ;)
Ale wracając do prażonej kukurydzy – jakiś czas temu (chyba w komentarzach pod którymś z przepisów) wspominałam, że w kinach, które mają w ofercie wersję karmelową, proszę o wymieszanie jej z soloną – nic się nie zmieniło – robię tak nadal i jest pysznie! ;)
Na koniec moich zachwytów powiem tylko, że owszem kupuję colę i popcorn w kinie, ale nie siorbię i nie „ciamię”, bo zdaję sobie sprawę, że nie jestem jedyną osobą, którą takie zachowanie doprowadza do szału..
Składniki:
1dl ziaren kukurydzy do prażenia
2 łyżki oleju (do przygotowania popcornu)
1dl cukru
25g masła
1 łyżka miodu
sól (opcjonalnie)
przygotuj popcorn wg instrukcji na opakowaniu, przesyp do dużej miski na patelnię wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu aż zmieni się w jasny karmel
dodaj masło (będzie syczeć) i mieszaj aż składniki się połączą, następnie dodaj miód
mieszaj, aż masa (a dokładnie piano-masa ;) ) nie będzie miała grudek
ostrożnie (!) przelej gorący karmel na przygotowany wcześniej popcorn i dokładnie wymieszaj, żeby każda porcja była równo pokryta
przełóż zawartość miski na pergamin i postaraj się rozdzielić poszczególne „popcorny”, żeby się nie posklejały*
odczekaj ok 5-10 minut, aż wszystko wystygnie
Smacznego! :)
*jak się posklejają możesz je bez większego problemu podzielić po wystygnięciu
** ja swój karmelowy popcorn solę albo mieszam z porcją solonego :) pycha!
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/01/02/karmelowy-popcorn-na-szybko