Wykonanie
Uwielbiam karmelowy popcorn wymieszany z solonym :) Wyjście do kina zwykle kończy się kupieniem chociaż małej porcji.. Chyba, że idę sama – wtedy jest to impreza bez coli i popcornu. Tak lubię i już! ;)Ale wracając do prażonej
kukurydzy – jakiś czas temu (chyba w komentarzach pod którymś z przepisów) wspominałam, że w kinach, które mają w ofercie wersję karmelową, proszę o wymieszanie jej z soloną – nic się nie zmieniło – robię tak nadal i jest pysznie! ;)Na koniec moich zachwytów
powiem tylko, że owszem kupuję colę i popcorn w kinie, ale nie siorbię i nie „ciamię”, bo zdaję sobie sprawę, że nie jestem jedyną osobą, którą takie zachowanie doprowadza do szału..Składniki:1dl
ziaren kukurydzy do prażenia2 łyżki
oleju (do przygotowania popcornu)1dl
cukru25g
masła1 łyżka
miodusól (opcjonalnie)przygotuj popcorn wg instrukcji na opakowaniu, przesyp do dużej miski na patelnię wsyp
cukier, podgrzewaj na małym ogniu aż zmieni się w jasny karmeldodaj
masło (będzie syczeć) i mieszaj aż składniki się połączą, następnie dodaj
miódmieszaj, aż masa (a dokładnie piano-masa ;) ) nie będzie miała grudekostrożnie (!) przelej gorący karmel na przygotowany wcześniej popcorn i dokładnie wymieszaj, żeby każda porcja była równo pokrytaprzełóż zawartość miski na pergamin i postaraj się rozdzielić poszczególne „popcorny”, żeby się nie posklejały*odczekaj ok 5-10 minut, aż wszystko wystygnieSmacznego! :)*jak się posklejają możesz je bez większego problemu podzielić po wystygnięciu** ja swój karmelowy popcorn
solę albo mieszam z porcją solonego :) pycha!