Wykonanie
Domowy popcorn to idealna przegryzka do chrupania i nieodzowny towarzysz wieczorów filmowych. Popcorn karmelowy natomiast, jest pysznym, słodkim podkręceniem klasycznego popcornu. Połączenie chrupiących, nadmuchanych
ziaren kukurydzy, słodkiego karmelu,
masła i słonego smaku to niezwykły i uzależniający zestaw. Jaki zatem zrobić domowy popcorn?W przepisie podaję jak przyrządzić popcorn klasyczną metodą, bez specjalnego sprzętu – to znaczy w szerokim, dużym garnku i z odrobią
oleju. Natomiast ja gorąco polecam Wam maszynkę do domowego popcornu. To żaden wymyślny
drogi sprzęt, a tanie (moja kosztowała bodajże około 60 zł) i niewielkie urządzenie będące rodzajem suszarki do popcornu. Przyrządzając z niej ziarna nie potrzebujecie żadnego tłuszczu, wiec przekąska, jeśli chcecie, jest o wiele mniej kaloryczna. Ja, robiąc w niej klasyczny popcorn, już po przygotowaniu pełnej miski, polewam go odrobiną roztopionego
masła i posypuję
solą – tak przyrządzony popcorn jest świeży, lekki, a w domu nie czuć tak zapachu jaki towarzyszy klasycznemu prażeniu ziaren na
oleju. Tak więc jeśli jesteście fanami domowego popcornu, to gorąco polecam Wam to rozwiązanie!Przepis jest na dużą miskę popcornu, która normalnie starczy na 2 osoby lub jedną bardzo głodną. Natomiast w wersji karmelowej popcorn jest bardzo sycący, wiec można powiedzieć, że taka miska to przekąska dla 2 do 4 osób.1 duża miska popcornu - porcje dla 2 do 4 osóbSkładniki100 g
ziaren kukurydzy na popcorn1 łyżeczka
solitrochę
oleju (tylko jeśli robimy popcorn w garnku, a nie w maszynie do popcornu)karmel175 g drobnego
cukru55 g
masła1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soliWykonanieprzygotować dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz łyżkę posmarowaną
olejemzrobić popcorn w maszynie do popcornu, a następnie posolić i przemieszaćjeśli nie mamy maszyny to zrobić popcorn w garnku. Do szerokiego garnka wlać na dno cienką warstwę
oleju i rozgrzać. Wsypać ziarna popcornu i przykryć pokrywkę. Czekać aż popcorn zacznie strzelać i wtedy wstrząsać garnkiem co jakiś czas aż strzelanie ustanie. Przesypać popcorn do miski, posolić i przemieszać w trakcie gdy popcorn się robi zacząć przygotowywać karmel. W garnuszka z grubym dnem dać
cukier i zacząć do rozpuszczać na średnim ogniu. Gdy cały
cukier się rozpuści i zacznie nabierać jasnobrązowego koloru to dodać
masło i intensywnie mieszaćgdy karmel uzyska jednolitą konsystencję dodać
sól, przemieszać, a następnie dodać
sodę oczyszczoną i szybko i dokładnie wymieszaćdo miski z gotowym popcornem wlewać większość karmelu i mieszać intensywnie łyżką i wstrząsać miską, by jak najlepiej go rozprowadzić, a następnie szybko wysypać popcorn na blachę z papierem i dolać resztę karmelu tam gdzie jeszcze brakuje i ponownie pomóc sobie łyżką by rozprowadzić wszystko równomierniezostawić popcorn w karmelu do wystudzenia i zastygnięcia – wystarczy kilka minut
Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także