Wykonanie
W mojej diecie
orzechy odgrywają istotną rolę. Ich cena niestety nie jest niska. Na szczęście
orzechy włoskie miałam z swojego ogrodu. Bardzo mozolny proces, ale efekt wynagradza nam poświęcony czas.
Masło nie jest tak kremowe jak to kupne z
orzeszków ziemnych, ale nie jest to jego minusemAle jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.Chociaż domowe
masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers .
Masło z
orzechów włoskich300g
orzechów włoskich1 łyżka
miodu1 łyżka
oleju roślinnego1/2 łyżeczki
soliOrzechy prażyć w piekarniku przez 10min w 150stopiach co jakiś czas mieszając drewnianą
łopatką.Wystudzone
orzechy przełożyć do ściereczki i masować w celu złuszczenia gorzkich skórek.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego wraz z
miodem,
olejem i
solą. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji.