ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe z orzechów włoskich

Masło orzechowe z orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

W mojej diecie orzechy odgrywają istotną rolę. Ich cena niestety nie jest niska. Na szczęście orzechy włoskie miałam z swojego ogrodu. Bardzo mozolny proces, ale efekt wynagradza nam poświęcony czas. Masło nie jest tak kremowe jak to kupne z orzeszków ziemnych, ale nie jest to jego minusem
Ale jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.
W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.
Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers .
Masło z orzechów włoskich
300g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
Orzechy prażyć w piekarniku przez 10min w 150stopiach co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
Wystudzone orzechy przełożyć do ściereczki i masować w celu złuszczenia gorzkich skórek.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego wraz z miodem, olejem i solą. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/11/maso-orzechowe-z-orzechow-woskich.html