ßßß

W mojej diecie orzechy odgrywają istotną rolę. Ich cena niestety nie jest niska. Na szczęście orzechy włoskie miałam z swojego ogrodu. Bardzo mozolny proces, ale efekt wynagradza nam poświęcony czas. Masło nie jest tak kremowe jak to kupne z orzeszków ziemnych, ale nie jest to jego minusemAle jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers .Masło z orzechów włoskich300g orzechów włoskich1 łyżka miodu1 łyżka oleju roślinnego1/2 łyżeczki soliOrzechy prażyć w piekarniku przez 10min w 150stopiach co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.Wystudzone orzechy przełożyć do ściereczki i masować w celu złuszczenia gorzkich skórek.Orzechy przełożyć do robota kuchennego wraz z miodem, olejem i solą. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji.