Wykonanie
Deser nie zawsze musi oznaczać kawał ciężkiego ciasta, ja zdecydowanie wolę lżejsze, ale tak samo satysfakcjonujące odpowiedniki. Poniższy przepis na mus z
mascarpone, orange
curd i
bezami, w pełni spełnia te kryteria. Deserek jest pyszny,delikatny i bardzo odświeżający, a jeszcze elegancko podany, na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam!6 sporych łyżek orange
curd z tego przepisu6 pokruszonych bez do podania z tego przepisuSkładniki na mus z
mascarpone:250 g
serka mascarpone2
żółtka70 ml
wody70 g
cukru200 ml
śmietanki 36% ubitej na sztywną pianęskórka starta z 1/4
cytrynyPrzygotowanie:W małym rondelku wymieszaj
wodę,
cukier,
skórkę z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć i
cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.Do żaroodpornej miski włóż
żółtka i powyższy wystudzony
syrop cukrowy, przełóż ją nad garnek z gotującą się
wodą (kąpiel
wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa stanie się gęsta i kremowa.Zdejmij miskę z garnka i dodaj do powstałej masy
serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką,następnie dodaj ubitą
śmietankę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Do 6 pojemniczków włóż po łyżce orange
curd, następnie wylej równomiernie mus z
mascarpone.Przełóż pojemniki do lodówki i schłodź przez co najmniej 3 godziny. Posyp pokruszonymi
bezami bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!

Share the post "Mus z
mascarpone z orange
curd i
bezami"



