ßßß Cookit - przepis na Mus z mascarpone z orange curd i bezami

Mus z mascarpone z orange curd i bezami

nazwa

Wykonanie

Deser nie zawsze musi oznaczać kawał ciężkiego ciasta, ja zdecydowanie wolę lżejsze, ale tak samo satysfakcjonujące odpowiedniki. Poniższy przepis na mus z mascarpone, orange curd i bezami, w pełni spełnia te kryteria. Deserek jest pyszny,delikatny i bardzo odświeżający, a jeszcze elegancko podany, na pewno zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam!
6 sporych łyżek orange curd z tego przepisu
6 pokruszonych bez do podania z tego przepisu
Składniki na mus z mascarpone:
250 g serka mascarpone
2 żółtka
70 ml wody
70 g cukru
200 ml śmietanki 36% ubitej na sztywną pianę
skórka starta z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
W małym rondelku wymieszaj wodę,cukier, skórkę z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy całość zacznie wrzeć i cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Do żaroodpornej miski włóż żółtka i powyższy wystudzony syrop cukrowy, przełóż ją nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijaj trzepaczką, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Zdejmij miskę z garnka i dodaj do powstałej masy serek mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką,następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do 6 pojemniczków włóż po łyżce orange curd, następnie wylej równomiernie mus z mascarpone.
Przełóż pojemniki do lodówki i schłodź przez co najmniej 3 godziny. Posyp pokruszonymi bezami bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego!
Share the post "Mus z mascarpone z orange curd i bezami"
Źródło:http://karmelowy.pl/mus-z-mascarpone-z-orange-curd-i-bezami