Wykonanie
Poważnie, można zrobić sobie pyszne
ciastko czekoladowe w mikrofalówce w 30 sekund! Odkryłam je niedawno i to tylko dlatego,że MUSIAŁAM, ale to MUSIAŁAM zjeść coś słodkiego, a najlepiej
czekoladowego. Chyba każdy ma czasami takie momenty:) Całkowity czas przygotowania tego cuda nie przekracza 5 minut, więc w sytuacji awaryjnej mamy idealne rozwiązanie Polecam!!!30 sekundowe
ciastko czekoladowe (1 sztuka)Składniki:2 łyżeczki
kakao5 łyżeczek
mąki uniwersalnej1/8 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)2 łyżeczki
syropu klonowego lub melasy (wydaje mi się,że płynny
miód też powinien spełnić swoje zadanie)3 łyżki
mleka1 łyżka posiekanej
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:W miseczce przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce ( u mnie zwykła kokilka o średnicy 9,5 cm), wymieszaj wszystkie składniki suche:
kakao,
mąkę i
sodę. Następnie dodaj
syrop klonowy (lub melasę,ewentualnie
miód) i
mleko, wymieszaj całość dokładnie widelcem. Dodaj
czekoladę i ponownie zamieszaj.Włóż naczynko do mikrofalówki i podgrzewaj na najwyższej mocy ok. 30 sekund. Standardowo taki czas powinien wystarczyć w większości mikrofalówek, jeżeli jednak chcesz
mieć pewność, ze
ciastko na pewno jest gotowe, obserwuj je przez szybkę. Od momentu nagłego wyrośnięcia
ciastka, podgrzewaj jeszcze przez 5 sekund i wyłącz mikrofalówkę.Zajadaj z czym tylko chcesz, ja akurat miałam
truskawki i
bitą śmietanę:)

Share the post "30 sekundowe
ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez
jajek)"



