Wykonanie
Pomysł na
kurczaka w płatkach
kukurydzanych wprawdzie znany,jednak przygotowane
mięso według tego przepisu nie jest tłuste a
płatki są rumiane i chrupiące.
Mięso jest soczyste i pyszne,bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Polecam :)

SKŁADNIKI :1 duża
pierś z kurczaka1 szklanka pokruszonych
płatków kukurydzanych1/2 szklanki
maki1-2 jaka, umyte i rozmącone
sól,
czosnek granulowany
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE :Umytą i osuszoną
pierś z kurczaka porcjujemy, tak aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości. Doprawiamy je
solą i
czosnkiem z jednej i drugiej strony.
Płatki kukurydzane delikatnie kruszymy w dłoniach.
Pierś kurczaka panierujemy w mace,
jajku i płatkach.Smażymy na złoty kolor, na patelni z jednej i drugiej strony około 1 minuty.
Mięso jest jeszcze niedopieczone, więc kawałki
kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 * C, przez około 10-15 minut.Upieczonego
kurczaka kroimy na kawałki, podajemy z frytkami,
ziemniakami i ulubiona surówką.Smacznego.

