Wykonanie
Zupa grzybowa z
suszonych grzybów jest bardzo aromatyczna i bardzo smaczna.Przygotowana na gęsto świetnie gasi głód.Idealna na święta i dzień powszedni,polecam.

SKŁADNIKI :3 dkg
grzybów suszonych2 średniej wielkości
ziemniaki1
marchewkaplaster
selera1
cebula1 duża łyżka
masła naturalnego
sól,
pieprzmagi i jarzynka do smaku1
kostka rosołowa1 szklanka
makarony typu świderki2 litry
wody1 łyżka gęstej
śmietany1 łyżka
mąkiPRZYGOTOWANIE :
Grzyby moczymy w wodzie,najlepiej całą noc,następnie zagotowujemy z
wodą w której się moczyły.Ostudzone,wyciągamy
grzybki i drobno siekamy(
wody z moczenia
grzybów nie wylewamy).Obrane jarzyny kroimy w kostkę,wkładamy do garnka z łyżką
masła,podpiekamy kilka minut.Wlewamy
wodę,dodajemy
grzybki łącznie z
wodą w której się moczyły,dodajemy
kostkę rosołową,gotujemy.Po około 15 minutach wsypujemy do zupy
makaron.Zupę gotujemy aż
makaron będzie miękki.Doprawiamy do smaku.
Mąkę i
śmietanę dokładnie mieszamy z odrobiną
wody(konsystencja powinna być lejąca), wlewamy do zupy i energicznie mieszamy.Zagotowujemy.Zupa grzybowa jest już gotowa.Jest pyszna od razu jak i na drugi i trzeci dzień,oczywiście zupę przechowujemy w lodówce.Smacznego.