Wykonanie

Składniki na 4 porcje:1 opakowanie pełnoziarnistego
makaronu spaghetti100
migdałów15 wielkich liści
szałwii70 g
masła2 łyżki
oliwyspora garść
natki pietruszki1 łyżeczka
soli100 g
startego sera grana padano150 ml
wody z gotowania
makaronuMigdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę i przełożyć do blendera.
Szałwię smażyć w
maśle, aż będzie krucha (około 5 minut). Przelać
masło szałwiowe wraz z
szałwią do blendera. Dodać listki
natki, łyżeczkę
soli,
oliwę i dokładnie zmiksować.
Makaron gotować, w osolonej wodzie, krócej niż zaleca producent o dwie minuty. Przełożyć pesto na dużą patelnię (można najpierw podgrzać 1 łyżkę
oliwy), podgrzać i dołożyć
makaron, prosto z garnka, nie odsączając zbyt dokładnie. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewać
wodę z gotowania
makaronu. Powinno być luźne i szkliste. Przed podaniem wymieszać z
serem i posypac wiórkami.Więcej łatwych przepisów i codziennych inspiracji znajdziecie na mojej fejsbukowej stronie.