Wykonanie
180 g startej, na drobnych oczkach,
marchewki (4 małe)15 g świeżych
drożdży200 g
mąki pszennej200 ml ciepłego
mleka60 g stopionego
masła1
jajko1
cukier wanilinowyszczypta
soli i
cynamonu (ja dodałam jeszcze szczyptę
imbiru, ale ten wyostrza smak i nie wszystkim, dzieciom, może smakować)
masło klarowane do smażenia
cukier puder do posypania

Rozkruszyć
drożdże z łyżką
cukru i
mleka. Wymieszać i połączyć z łyżką
mąki. Pozostawić na 10 minut do spienienia. Do tej samej miski przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Odstawić na około pół godziny (ciasto powinno zacząć pracować). Wymieszać jeszcze raz przed smażeniem. Rozgrzać
masło i smażyć, z obydwu stron, po 4 minuty (zmniejszyć temperaturę, na płycie 3-4).Posypać
cukrem pudrem.