Wykonanie
Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z
królika... :-)Zauważyłam, że na słowo comber większość ludzi reaguje
mięsnymi skojarzeniami.Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne
czekoladowe ciasto z Hortexu. Będąc dzieckiem, bezgranicznie je uwielbiałam. Dziś nadal lubię i ubolewam, że nie cieszy się zbyt dużą popularnością.Święta to dobry czas na przypomnienie, bo to nie jest takie zwyczajne, codzienne ciasto. Mocno nasączone (ponczowe!), z
alkoholową nutą może stanowić świetną oprawę dla wielu uroczystych, szczególnych chwil.źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na formę keksową z zaokrąglonym dnem:Ciasto:
mąka pszenna – 100gmielone
migdały – 100głuskane
orzechy włoskie –do dekoracji
gorzka czekolada –150g
masło – 200g
cukier – 200g
jaja – 6 sztuk
kakao – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
rum – 50 mlPoncz:napar herbaciany – 200 ml
rum – 5 łyżekdowolne słodzidło – do smakuPolewa:
gorzka czekolada - 50 ggorąca
woda - 2 łyżkiWykonanie:Ciasto:W garnuszku rozpuszczamy
masło i połamaną na kawałki
czekoladę (150g).
Żółtka oddzielamy od
białek. Z
białek ubijamy bardzo sztywną, błyszczącą pianę (jak na
bezy), wsypując łyżka po łyżce cały
cukier.
Mąkę przesiewamy wraz z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Masę
maślano-
czekoladową zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niej kolejno
żółtka, energicznie mieszając.Następnie wsypujemy przesiane składniki, wlewamy
rum i mieszamy. Na końcu dodajemy mielone
migdały oraz ubitą pianę. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 min. w temperaturze 180C.Ciasto studzimy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Całą nakłutą powierzchnię, łyżka po łyżce, polewamy ponczem. Odstawiamy na min. godzinę, by ciasto wchłonęło płyn i czynność powtarzamy. Odstawiamy na kolejne 60 minut i smarujemy ciasto
polewą czekoladową. Dekorujemy
włoskimi orzechami.Poncz:Napar herbaciany mieszamy z wybraną substancją słodzącą oraz
alkoholem.Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i zalewamy
wodą. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki nam się połącząŻyczę Wam Smacznego! :-)