ßßß
Najsłynniejszy niemiecki, cukierniczy klasyk - czekoladowo-wiśniowy rarytas, znany na całym świecie jako tort szwarcwaldzki, czarny las lub black forest. Ma opinię wykwintnego i eleganckiego, a przy tym, wg. mnie, jest jednym z łatwiejszych do przygotowania.Zlewanie nalewki wiśniowej stało się impulsem, by wreszcie móc się nim delektować - część pijanych owoców znalazła pyszne zastosowanie w torcie. I zupełnie nieważne czy to poniedziałek, czy sobota, bo każdy dzień jest dobry, by raczyć się pysznościami. :-)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:Ciasto czekoladowe:150g mąki pszennej60g gorzkiego kakao150g masła150g cukru3 jaja XL1 pełna łyżeczka proszku do pieczeniaduża szczypta soliSyrop do nasączania:100ml soku wiśniowego50ml likieru wiśniowego lub nalewki wiśniowej - w przypadku ich braku można użyć też czystej wódkiKrem:800ml śmietany kremówki 36%cukier puder w ilości do smakuOwoce:ok. 3/4kg wydrylowanych świeżych wiśni lub mrożonychDo dekoracji:wiórki z gorzkiej czekoladyWykonanie:Ciasto czekoladowe:Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy żółtka. Makę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypujemy do ciasta. Na końcu masę delikatnie łaczymy z pianą z białek.Ciasto przekladamy do wyłozonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C. Studzimy i przekrawamy na 3 części (mi udało się jedynie na 2 :-(Syrop do nasączania:Sok wiśniowy mieszamy z alkoholem.Krem:Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.Instrukcja montażu:Pierwszy blat nasączamy syropem. Układamy na nim wiśnie, które przykrywamy bitą śmietaną i kolejnym blatem, który także nasączamy, układamy na nim owoce i przykrywamy bitą śmietaną. Teraz pora na ostatni, trzeci blat, który ląduje na szczycie. Nasączamy go pozostałym syropem. Wierzch tortu oraz boki obkładamy bitą śmietaną. Górę tortu dekorujemy wiśniami i czekoladowymi wiórkami.Życzę Wam Smacznego! :-)