Wykonanie

Najsłynniejszy niemiecki, cukierniczy klasyk -
czekoladowo-
wiśniowy rarytas, znany na całym świecie jako tort szwarcwaldzki, czarny las lub black forest. Ma opinię wykwintnego i eleganckiego, a przy tym, wg. mnie, jest jednym z łatwiejszych do przygotowania.Zlewanie
nalewki wiśniowej stało się impulsem, by wreszcie móc się nim delektować - część pijanych
owoców znalazła pyszne zastosowanie w torcie. I zupełnie nieważne czy to poniedziałek, czy sobota, bo każdy dzień jest dobry, by raczyć się pysznościami. :-)

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:Ciasto
czekoladowe:150g
mąki pszennej60g gorzkiego
kakao150g
masła150g
cukru3
jaja XL1 pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaduża szczypta
soliSyrop do nasączania:100ml
soku wiśniowego50ml
likieru wiśniowego lub
nalewki wiśniowej - w przypadku ich braku można użyć też
czystej wódkiKrem:800ml
śmietany kremówki 36%
cukier puder w ilości do smaku
Owoce:ok. 3/4kg wydrylowanych świeżych
wiśni lub mrożonychDo dekoracji:wiórki z
gorzkiej czekoladyWykonanie:Ciasto
czekoladowe:
Żółtka oddzielamy od
białek. Z
białek ze szczyptą
soli ubijamy sztywną pianę.
Masło ucieramy z
cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy
żółtka.
Makę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
kakao i wsypujemy do ciasta. Na końcu masę delikatnie łaczymy z pianą z
białek.Ciasto przekladamy do wyłozonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170C. Studzimy i przekrawamy na 3 części (mi udało się jedynie na 2 :-(
Syrop do nasączania:
Sok wiśniowy mieszamy z
alkoholem.Krem:Schłodzoną
śmietanę ubijamy z dodatkiem
cukru pudru.Instrukcja montażu:Pierwszy blat nasączamy
syropem. Układamy na nim
wiśnie, które przykrywamy
bitą śmietaną i kolejnym blatem, który także nasączamy, układamy na nim
owoce i przykrywamy
bitą śmietaną. Teraz
pora na ostatni, trzeci blat, który ląduje na szczycie. Nasączamy go pozostałym
syropem. Wierzch
tortu oraz boki obkładamy
bitą śmietaną. Górę
tortu dekorujemy
wiśniami i czekoladowymi wiórkami.Życzę Wam Smacznego! :-)