ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe Kruche Ciasteczka z Migdałami

Cynamonowe Kruche Ciasteczka z Migdałami

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo rzadko robię ciasteczka, ale jakoś... mnie naszło. Kruchutkie, smakowite, pachnące cynamonem, z migdałami w środku i na zewnątrz. Powstają błyskawicznie, znikają jeszcze szybciej.Upiekłam je w październiku, ale mogą być także świetną propozycją do pochrupania na Boże Narodzenie. Wówczas można im nadać świąteczne kształty choinek, gwiazdek albo aniołków.
źródło: domowy brulion z przepisami
Składniki na ok. 40 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
brązowy cukier - do posypania ciasteczek
200g masła
1opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 białko do posmarowania ciastek
ok 70g łuskanych migdałów - jeśli mamy migdały ze skórką, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie, skórka spęcznieje i z łatwością uda się ją ściągnąć palcami.
Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy cukry: biały i waniliowy, bardzo miękkie masło, jogurt oraz cynamon i ucieramy razem przez kilka minut. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nieco ponad połowę drobno posiekanych migdałów (resztę wykorzystamy do posypania ciasteczek z wierzchu). Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem blasze.Wierzch smarujemy białkiem, ozdabiamy pozostałymi migdałami i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Należy pamiętać, żeby nie układać ciasteczek zbyt blisko siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoje rozmiary. Nasze ciastka pieczemy na złoty kolor, ca 15 min w temp. 170C. Po upieczeniu, zostawiamy w spokoju do całkowitego wystygnięcia, gdyż początkowo będą miękkie i dopiero wówczas przejdą w stan pełnej kruchości.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/10/cynamonowe-kruche-ciasteczka-z-migdaami.html