Wykonanie
To ciasto jest dobrze znane w każdym francuskim domu. Służy dzieciakom niczym cukierniczy elementarz, bo właśnie od niego zwykle zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przepis zachęca do zabawy plastikowymi kubeczkami, a milusińskim w to graj. Nie widzę przeszkód, by i nasze maluchy zakasały rękawki, a my razem z nimi. Weekend to idealny czas na takie wspólne, rodzinne igraszki w kuchni...Moim zdaniem, gâteau au yaourt jest świetnym
ciastem śniadaniowym i z takim przeznaczeniem szczególnie je polecam.
źródło: prosto z samego ParyżewaSkładniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek po jogurcie/kefirze/śmietanie o poj. 150-200g3 kubeczki
mąki pszennej2 kubeczki
cukru - ja dałam tylko 1,5 kubeczka1 kubeczek
jogurtu naturalnego1/2 opakowania
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 kubeczek
oleju3
jaja1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder do oprószeniaWykonanie:
Makę wraz
proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie, w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i całość krótko mieszamy na gładkie ciasto. Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ca 35 minut w temperaturze 180C. Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)