Wykonanie
Sezon na
truskawki trwa zdecydowanie zbyt krótko. Ledwie się rozpoczął, a już nieubłagalnie ma się ku końcowi. Co roku spieszę się, by zdążyć zrealizować wszystkie swoje
truskawkowe zachcianki i.. jeszcze nigdy mi się nie udało:-). Lista ciast i deserów zwykle niebezpiecznie się rozrasta. Chcialabym to i.. to i.. tamto, tymczasem coś trzeba wybrać, a z czegoś zrezygnować. Możliwości konsumpcyjne moich najbliżych są ...hmmm... ograniczone:-).Drożdżówki to wdzięczny temat. Amatorów nie brakuje nigdy, a ile by ich nie upiec, to zawsze będzie mało. Wprost przepadam za
owocowym farszem, ale przyznaję, że słodkie bułeczki z
truskawkami upiekłam po raz pierwszy.Na dobry początek tygodnia, zapraszam więc na smakowity debiut!:-)
źródło: Moje Wypieki + moje niewielkie zmianySkładniki na 8-9 sztuk:Ciasto:400g
truskawek2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka4 czubate łyżki
cukru1 całe
jajo1
jajo: oddzielnie
żółtko i
białko1/4 łyżeczki
soli60g roztopionego, wystudzonego
masła1 opakowanie (7g) suchych
drożdży4-4,5 łyżeczki
bułki tartej - opcjonalnieKruszonka:8 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
masła4 łyżki
cukru pudruWykonanie:Ciasto:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, mniejsze zostawiamy w całości, a większe kroimy na połówki.
Makę mieszamy z suchymi
drożdżami.
Mleko mieszamy z
cukrem, całym
jajkiem i
żółtkiem i całość łączymy z
mąką. Dodajemy
masło oraz
sól. Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe, zaciszne
miesce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 8-9 równych części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na natłuszczonej blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów
między drożdżówkami, gdyż solidnie się powiększą. Gdy bułeczki podwoją swój rozmiar, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno do samego dna formy. W powstałe wgłębienie wsypujemy 1/2 łyżeczki
bułki tartej (można tę czynność pominąć) i wypełniamy
truskawkami. Bułeczki smarujemy
białkiem i obficie posypujemy kruszonką.Pieczemy 22 :-) minuty w temperaturze 190C.Kruszonka:Na blat lub stolnicę sypiemy
mąkę, dodajemy do niej
cukier puder i
masło. Całość mieszamy rękami wgniatając
masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę
mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki
masła otulone
mąką i
cukrem pudrem.To będzie znak, że nasza kruszonka jest już gotowa.Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Życzę Wam Smacznego!:-)