Wykonanie
No i przyszła
pora na
gruszki! Trochę zwlekalam ze zrobieniem ciasta z tymi
owocami, bo muszę się przyznać, że
gruszkowe wypieki nie należą do moich ulubionych. Przemogłam się jednak i...nie żałuję:-).Inspiracją stała się niedawno zakupiona książka Penny Stephens pt. "Kuchnia włoska".Do wyboru tego przepisu skłonił mnie.. świeży
imbir:-), który znajdował się na liście składników. Dzięki jego obecności ciasto ma zupełnie wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Składniki na fromę 25x30 cm, ale jeśli wolicie by ciasto było wyższe, najlepiej upiec je w tortownicy o śr. 22 cm:Ciasto:7 małych
gruszek180g
mąki pszennej160g
brązowego cukru3
jaja200g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka świeżo startego
imbiruLukrowa cytrynowa polewa:1 łyżka
soku z cytrynycukier puderDo dekoracji:1/2 tabliczki startej
czekolady deserowejWykonanie:
Masło ucieramy z
brązowym cukrem. Następnie kolejno wbijamy
jaja. Na końcu dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz starty
imbir. Całość ubijamy na jednolite, gładkie ciasto.Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście, miejscem przecięcia do góry. Pieczemy około 40 minut w temp. 180C. W tym czasie przygotowujemy lukrową
cytrynową polewę.
Sok z cytryny wlewamy do małej miseczki i stopniowo dodajemy
cukier puder, mieszając (rozcierając) całość łyżeczką.
Cukru dodajemy tyle, by otrzymać średniogęstą konsystencję tzn. taką, by nasza polewa nie spłynęła z ciasta, ale też by na nim nie zastygła "na twardo" :-). Po upieczeniu, lekko ciepłe ciasto ozdabiamy kleksami z polewy oraz posypujemy wiórkami
czekolady.
Akcja kulinarna Kuchnia Bardzo WłoskaŻyczę Wam smacznego! :-)