ßßß Cookit - przepis na Sernik:

Sernik:

nazwa

Wykonanie

Mam wiele różnych serników w swoim repertuarze i wiecie co? Wciąż nie potrafię zdecydować, który z nich smakuje mi najbardziej. :-) Dziś mój sernikowy debiut na blogu, a kolejne odsłony zapewne też się tu pojawią. Na pierwszy ogień idzie bardzo aromatyczny i bardzo wilgotny sernik z dodatkiem espresso, prażonych płatków migdałowych i, opcjonalnie, małym chlustem likieru Amaretto. Dzięki sposobowi pieczenia w kąpieli wodnej jest niezwykle wilgotny i ma mocno kremową konsystencję.
Składniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:
Sernik:
1 kg białego sera mielonego
3/4 szklanki cukru - przy tej ilości cukru, jesli nie dodamy cukru waniliowego, sernik wychodzi bardzo małosłodki
1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
mały chlust likieru Amaretto - opcjonalnie
4 jaja
1/3 szklanki świeżo zaparzonego i wystudzonego espresso
Polewa czekoladowa:
100g czekolady wg. własnych upodobań smakowych: mlecznej, deserowej lub gorzkiej
3-4 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Wykonanie:
Do misy miksera wkładamy ser, mąkę, cukier, jaja, ekstrakt z wanilii oraz wystudzone espresso. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec, kto ma ochotę może wlać 1-2 łyżki likieru Amaretto. Tortownicę smarujemy masłem, dno i boki zabezpieczamy (owijamy) od zewnątrz podwójną warstwą folli aluminiowej. Masę serową przekładamy do tak przygotowanej formy. Tortownicę wstawiamy do większego żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą. Woda powinna sięgać około połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy 80 minut w temp. 160C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody oraz połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż czekolada całkowicie się nam rozpuści. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, a następnie posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/mocno-kremowy-sernik-kawowo-migdaowy.html