Wykonanie
,,Testerzy" zgodnie orzekli, że
kokosowe ,,pieguski" z
białą czekoladą wyszły smaczniejsze, niż te z
żurawiną i
rodzynkami, które mi osobiście bardziej smakowały. Jak widać, kwestia gustu :)
Potrzebne składniki ( na 10
ciasteczek, ja robiłam z 1,5 podanej porcji ):1 i 1/3 szklanki
mąki1/5 kostki
masła2
żółtka1/5 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 czubatej łyżki gęstej
śmietany, ja dałam 30 %szczypta
soli1/2 szklanki
wiórków kokosowych ( ja użyłam firmy Kresto)1
biała czekoladaSposób wykonania:Z 1 i 1/3 szklanki
mąki, 1/5 kostki
masła, 2
żółtek, 1/5 szklanki
cukru, 1 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki gęstej
śmietany zagniatamy ciasto. Dodajemy 1/2 szklanki
wiórków kokosowych i połamane w ćwiartki kostki
białej czekolady. Zagniatamy.Blachę wykładamy papilotkami, bierzemy po kawałku ciasta, formujemy w kulkę i delikatnie rozduszamy. Moje wyszły dość duże
ciasteczka.Pieczemy dobre 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.