Wykonanie
Uwielbiam wieprzowy galart z ozorów. Doskonale nadaje się na wszelkiego typu uroczystości, jako przekąska.
Potrzebne składniki:
Ozory wieprzowe,
żelatyna,stópki wieprzowe,
cytryna,
sól,
marchew,
liść laurowy,
cukier,
por,
selerSposób wykonania:Ozory wkładamy do
wody, lekko solimy i zagotowujemy, gotujemy przez 5 minut.Po 5 minutach gotowania odlewamy
wodę i przelewamy ozory zimną
wodą.To, co idzie zeskrobujemy.Stópki wieprzowe kładziemy na dnie garnka.Dokładamy
ozory wieprzowe.Dodajemy warzywa,
liść laurowy i
ziele angielskie.Solimy do smaku.Dodajemy pół łyżeczki
cukru, aby szybciej się ugotowało.Zalewamy zimną
wodą.Gotujemy pod ciśnieniem ok. 15 min. lub do miękkości.Obieramy i kroimy na małe kawałki.2 łyżki
żelatyny dodajemy do
wywaru z galartu w osobnym garnku.Podgrzewamy, żeby się rozpuściła.Pokrojony galart zalewamy
wywarem i dodajemy
żelatynę.Wduszamy
sok z cytryny.Dodajemy łyżkę
octu.Przelewamy do miseczki, dajemy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.Smacznego !