ßßß
Składniki:- soczewica czerwona 3/4 szklanki- kasza jaglana 1/2 szklanki- 2 marchewki- 1 pietruszka - korzeń- 5 średnich pieczarek- 1,5 l wody- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego- sól, pieprz, majeranek- 1 łyżka oliwy- mały pęczek pietruszki
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oleju. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Wodę z pieprzem i solą zagotować, wsypać przepłukaną zimną wodą kaszę jaglaną. Po 10 minutach wrzucamy do garnka potarte warzywa, a po dalszych 5 minutach przepłukaną soczewicę i majeranek.Zupę gotujemy dalsze 15 minut.Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy.Po ugotowaniu zupy dodajemy posiekaną pietruszkę.
Zupa jest dość gęsta, można w trakcie gotowania dodać jeszcze wody.