Wykonanie
Witajcie :) Dzisiaj postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić zapiekankę
ryżową :) Jak wiadomo pierwszy raz najgorszy, ale muszę szczerze przyznać, że wyszła mi przepyszna ! Polecam !

Potrzebne składniki :500g
ryżu,25 dag
sera,puszka
kukurydzy,30 dag
pieczarek,40 dag
boczku parzonego,4 szklanki
wody,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
ostra papryka,
cebulaSposób przygotowania:
Ryż wrzucamy do garnka.Dolewamy
wodę.Dajemy łyżkę
masła, aby
ryż się nie kleił.
Pieczarki myjemy, trzemy na tarce.
Boczek parzony trzemy na tarce na dużych oczkach.
Pieczarki z
boczkiem i pokrojoną
cebulą smażymy na
oleju.Solimy i
pieprzymy do smaku.Dodajemy
zioła prowansalskie,
ostrą paprykę.Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę
masła.Odcedzamy
kukurydzę.1/2
ryżu nakładamy do naczynia żaroodpornego.Dodajemy warstwę
pieczarkowo-
boczkowo-
cebulkową.Wysypujemy
kukurydzę.Wykładamy resztę
ryżu.Posypujemy startym
żółtym serem.Pieczemy w temperaturze 200st 15 minut górę i dół i 5 minut samą górę, aby
ser się roztopił.Smacznego !