Wykonanie
Ostatnio zatęskniłam za tym uroczym
chlebkiem z
cukinią. Wzbogacony
orzechami staje się bogaty w kwasy tłuszczowe, a
cukinia dostarcza błonnika. Jest chrupki i apetyczny. Będzie doskonały na śniadanie z humusem,
masełkiem lub dowolna pastą. Mnie najlepiej smakuje z
masłem lub polany
oliwą z oliwek.

Składniki (na 4
chlebki)600 g
mąki żytniej typ 720350-400 ml ciepłej
wody2 szklanki utartej na tarce
cukinii2 duże garście posiekanych
orzechów włoskich4 ząbki
czosnku drobno posiekanego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
solimąka do podsypania
chlebkówmak jako posypkaRozczyn
drożdżowy25 g świeżych
drożdży lub 9 g suszonych1 czubata łyżka
mąki¼ szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka nierafinowanego
cukru lub
miodu


PrzygotowanieSkładniki rozczynu wymieszać (dobrze rozcierając
drożdże) w naczyniu o pojemności około 300 ml i pozostawić w ciepłym miejscu, aż
drożdże powiększą swoją objętość kilkakrotnie i wypełnią całe naczynie.
Mąkę wymieszać z
solą, wlać
oliwę, rozczyn
drożdżowy i powoli wlewać
wodę. Drewnianą łyżką albo mikserem z końcówką mieszadła wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i niezbyt twarde. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz je wyrobić (w razie potrzeby dodając trochę
mąki, aby nie było lepkie), wsypać utartą
cukinię,
orzechy i drobno posiekany
czosnek. Ciasto podzielić na cztery części, a każdą część na trzy kolejne. Aby uformować chlebek należy podsypując
mąką uformować trzy niezbyt długie wałeczki i zapleść z nich chlebek tak, jak się zaplata prosty warkocz. Wałeczki nie mogą być zbyt cienkie, bo będą się rozciągać i zrywać ani być zbyt grube, bo wtedy warkocz będzie niekształtny. Uformowane
chlebki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy bochenkami, aby chlebek mógł swobodnie rosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy
chlebki podwoją objętość,posmarować je z wierzchu
wodą, posypać
makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 35-40 minut.
Chlebki powinny się ładnie zrumienić i
mieć przypieczony spód.