Wykonanie
Pleśniak z
dżemem z czarnej porzeczki
Składniki :Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka100 g
masła4 pełne łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżki
kaszy mannyNadzienie:100 g
dżemu z aronii (może być także
dżem z czarnej porzeczki ,
jagód,
jeżyn lub innych
owoców)100 g ciemnych
winogron bez pestekPiana:2
białka jaja1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej3 pełne łyżki
cukruSposób przygotowania:Ciasto:
Masło przełożyć do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować minutę po czym zdjąć z ogniai odstawić do przestygnięcia.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z rozpuszczonym
masłem,
żółtkami i
cukrem, po czym zagnieść ciasto. Wyrobioną masę podzielić na 3 części. Dwie z nich wstawić do lodówki, natomiast do trzeciej dodać łyżeczkę
kakao wyrabiając ciasto jeszcze przez chwilę. Wstawić do lodówki.Piana:
Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając stopniowo
cukier. Następnie dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i ubijać jeszcze przez minutę. Dodać szczyptę
soli, po czym wstawić do lodówki.Wykończenie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C. Formę nasmarować
masłem i posypać
mąką pszenną lub wyłożyć papierem do pieczenia.Z lodówki wyjąć pierwszą część ciasta bez dodatku
kakao, po czym rozwałkować na stolnicy na kształt formy. Ciasto położyć na spód formy i posypać równomiernie
kaszą manną.W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą
dżem oraz małe
winogrona (jeśli są duże, należy je pokroić na mniejsze fragmenty), następnie nałożyć warstwę
owocową na spodnią warstwę ciasta. Przykryć kolejną rozwałkowaną częścią ciasta tym razem z dodatkiem
kakao. Na ciasto równomiernie rozprowadzić za pomocą łyżki ubitą pianę, na nią zaś zetrzeć na tarce jarzynowej trzecią część ciasta.Wstawić do piekarnika na około 30 – 40 minut i piec w temperaturze 160 – 170°C, jeżeli wierzch ciasta zacznie się wyraźnie rumienić można wówczas nałożyć na ciasto folię aluminiową.Po upieczeniu odstawić ciasto do przestygnięcia.