ßßß
Składniki na 7 porcji:Gulasz:600 g pręgi wołowej1 cebula średniej wielkości1 szklanka wody½ średniej wielkości papryki czerwonej2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej1 liść laurowysól, pieprzCiasto ziemniaczane:1 kg ziemniaków1 jajko¾ szklanki mąki pszennejsólSposób przygotowania:Gulasz:Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę o wymiarach około( 0,7 x 0,7 cm). Cebulę oczyścić i pokroić w półtalarki.Wołowinę opłukać, oczyścić z włókien i tłuszczu, po czym pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Następnie oprószyć dokładnie solą, pieprzem oraz mąką.Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso co chwilę mieszając. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej do miękkości.Po usmażeniu mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlać szklankę wody i zagotować, następnie przelać wywar z patelni do rondla, dodać liść laurowy oraz nieco soli i gotować około godziny do miękkości.Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pokrojoną paprykę.Ciasto ziemniaczane:Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub przepuścić przez maszynkę.Dodać jajko, mąkę oraz sól cały czas energicznie mieszając.Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzać ciasto na każdy placek równomiernie po całej jej szerokości a następnie smażyć z dwóch stron.Wykończenie:Na połowę placka nakładać za pomocą łyżki mięso gulaszowe, składać na pół a następnie polać sosem z gulaszu.