ßßß Cookit - przepis na Musli w jogurcie brzoskwiniowym

Musli w jogurcie brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Musli z jogurtem i brzoskwiniami
Składniki na 3 porcje:
30 g orzechów laskowych
30 g pestek słonecznika
30 g suszonych śliwek
30 g suszonych moreli
30 g suszonych rodzynek sułtańskich
100 g fig suszonych
80 g płatków owsianych
60 g płatków kukurydzianych
4 całe brzoskwinie świeże lub z puszki
2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać na drobno.
Suszone owoce pokroić w drobną kostkę. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć z wody.
Owoce wymieszać w misce wraz z orzechami, pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi oraz rodzynkami.
Brzoskwinie obrać ze skórki oraz wydrylować z pestek (w przypadku świeżych owoców), pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, po czym zmiksować na gładką masę. Jeżeli sos nie jest zbyt słodki można dodać do niego łyżeczkę cukru pudru.
Na talerzu umieścić porcję musli i polać sosem jogurtowo- brzoskwiniowym.
Moje rady:
Musli dzięki dodatkowi surowych oraz suszonych owoców smakuje wyśmienicie bez użycia cukru.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_musli-w-jogurcie-brzoskwiniowym.html