ßßß
Składniki na 3 porcje:30 g orzechów laskowych30 g pestek słonecznika30 g suszonych śliwek30 g suszonych moreli30 g suszonych rodzynek sułtańskich100 g fig suszonych80 g płatków owsianych60 g płatków kukurydzianych4 całe brzoskwinie świeże lub z puszki2 szklanki jogurtu naturalnegoSposób przygotowania:Orzechy posiekać na drobno.Suszone owoce pokroić w drobną kostkę. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć z wody.Owoce wymieszać w misce wraz z orzechami, pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, płatkami kukurydzianymi oraz rodzynkami.Brzoskwinie obrać ze skórki oraz wydrylować z pestek (w przypadku świeżych owoców), pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, po czym zmiksować na gładką masę. Jeżeli sos nie jest zbyt słodki można dodać do niego łyżeczkę cukru pudru.Na talerzu umieścić porcję musli i polać sosem jogurtowo- brzoskwiniowym.Moje rady:Musli dzięki dodatkowi surowych oraz suszonych owoców smakuje wyśmienicie bez użycia cukru.