Wykonanie

Na blogu dawno nie pojawił się przepis, szczególnie na coś z pieca. "Sponsorem" dzisiejszego wpisu i jego współtwórcą (jeszcze chyba nie do końca świadomym) jest moja Mama. Gdy w czwartek przyjechałam do Gdańska usłyszałam: "
Madzia, upiekłam ciasto, jabłecznik - z Twoich mąk."
Miód na moje
serce i żołądek, który przez ostatnie kilka dni niewiele mógł przyjąć. Mama piecze jabłecznik od kiedy pamiętam, a jak tylko jestem pod ręką, to zawsze prosi mnie, abym zagniotła ciasto - podobno robię to najlepiej. Dlatego sama znam przepis od dawna. Ale po raz pierwszy Mama upiekła to ciasto w wersji bezglutenowej - z użyciem takich samych składników i proporcji, ale z podmianką mąk: pszennej na gryczaną i
ryżową. Nic prostszego!Jabłecznik Mamy to ciasto proste w obsłudze i zupełnie nieczasochłonne. Nie da się go zepsuć (ewentualnie można spalić), a smakuje zawsze pysznie, niezależnie od tego, ile
razy je robimy. Nie jest to ciasto 100% fit, ze względu na ilość
margaryny, ale na pewno jest lepsze od kremowych słodkości. Jeśli chcesz
mieć pewniaka na rodzinne święto czy na posiadówę ze znajomymi - upiecz jabłecznika.
Serio!

Przepis na Jabłecznik MamySkładniki:- 600 g
mąki (w naszej wersji: 500 g gryczanej i 100 g ryżowej, ale możecie się proporcjami pobawić),- 400 g tłuszczu (u nas "
Kasia"),- 200 g
cukru brązowego,- 3
jaja,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 (a nawet 2) słoik prażonych
jabłek (jeżeli macie własne
jabłka - super!)
Mąkę, tłuszcz,
cukier,
jajka i
proszek do pieczenia mieszamy w misce. Ja najpierw wkrajam tłuszcz, nożem rozkrajam na mniejsze części, a
potem zagniatam całość rękoma do uzyskania jednolitej kulki. Kulkę można włożyć do lodówki na 30 minut, aby łatwiej się kroiło. Następnie kroimy kulkę na pół - pierwszą część wykładamy na dużą prostokątną blachę do pieczenia, wcześniej wysmarowaną
masłem. Na rozłożone ciasto wykładamy prażone
jabłka (zwykle używamy jednego słoika, czasem trochę więcej). Drugą połówkę ciasta kroimy w cienkie plastry i przykrywamy
jabłka z góry.Pieczemy około godziny, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Propozycja podania: na ciepło z gałką
lodów waniliowych.