Wykonanie
13 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylemJeśli chcecie zimą przypomnieć sobie trochę lata lub jesieni polecam wykorzystać zapasy z domowej spiżarni i przyrządzić pasztet warzywny z
cukinii. Treściwy posiłek nie musi być wyłącznie daniem mięsnym. Z pewnością dodatek warzyw do potrwa sprawi, że nasze dania będą bardziej lekkostrawne, aromatyczne i apetyczne. Polecam!Pasztet warzywny z
cukinii
Składniki :2 nieduże
cukinie1
cebula1
marchew1
pietruszka1 plaster
selera korzeniowego2 łyżki stołowe posiekanej
natki pietruszki10 dag
sera żółtego3
jaja (
żółtka oddzielone od
białek)3/4 szklanki
bułki tartej2 łyżki
kaszy manny1/3 szklanki
oleju rzepakowego3/4 łyżki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonegoDodatkowo:forma keksowa o wymiarach 11 x 30 cmSposób przygotowania:Warzywa oczyścić, obrać ze skórki.
Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach bądź zmielić w maszynce z końcówką do warzyw, posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru
wody.Resztę warzyw zetrzeć na tarce lub najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. To samo po oczyszczeniu maszynki zrobić z
serem żółtym.
Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.Zmielone warzywa połączyć z
cukinią w dużym naczyniu, dodać
starty ser żółty, posiekaną
natkę pietruszki,
olej,
bułkę tartą,
kaszę oraz
żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
