ßßß
Składniki :2 nieduże cukinie1 cebula1 marchew1 pietruszka1 plaster selera korzeniowego2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki10 dag sera żółtego3 jaja (żółtka oddzielone od białek)3/4 szklanki bułki tartej2 łyżki kaszy manny1/3 szklanki oleju rzepakowego3/4 łyżki soli1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoDodatkowo:forma keksowa o wymiarach 11 x 30 cmSposób przygotowania:Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach bądź zmielić w maszynce z końcówką do warzyw, posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.Resztę warzyw zetrzeć na tarce lub najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. To samo po oczyszczeniu maszynki zrobić z serem żółtym.Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.