ßßß Cookit - przepis na Pasztet warzywny z cukinii

Pasztet warzywny z cukinii

nazwa

Wykonanie

13 Stycznia 2015 Gotowanie ze stylem
Jeśli chcecie zimą przypomnieć sobie trochę lata lub jesieni polecam wykorzystać zapasy z domowej spiżarni i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii. Treściwy posiłek nie musi być wyłącznie daniem mięsnym. Z pewnością dodatek warzyw do potrwa sprawi, że nasze dania będą bardziej lekkostrawne, aromatyczne i apetyczne. Polecam!
Pasztet warzywny z cukinii
Składniki :
2 nieduże cukinie
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera korzeniowego
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
10 dag sera żółtego
3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Dodatkowo:
forma keksowa o wymiarach 11 x 30 cm
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach bądź zmielić w maszynce z końcówką do warzyw, posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.
Resztę warzyw zetrzeć na tarce lub najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. To samo po oczyszczeniu maszynki zrobić z serem żółtym.
Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_pasztet-warzywny-z-cukinii.html