Wykonanie
Pyszne, mocno
czekoladowe ciasteczka, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też wyglądają! Przepis bardzo prosty, od wielu lat ten sam (znaleziony wiele lat temu tutaj). Jak zwykle mam dla Was filmik, który mam nadzieję, że przekona Was do upieczenia tych cudownych
ciasteczek :)

Potrzebujemy (około 20 - 25
ciasteczek):110 g
masła225 g
gorzkiej czekolady2/3 szklanki
cukru1 i 2/3 szklanki
mąki pszennejszczypta
solipół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu z
wanilii (można zastąpić
cukrem waniliowym)3
jajkaokoło pół szklanki
cukru pudru do obtoczenia
Masło wkładamy do rondelka, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki
czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, po tym czasie mieszamy aż do połączenia się
masła z
czekoladą.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier (2/3 szklanki), następnie
żółtka i ekstrakt
waniliowy.Miksujemy do połączenia składników.W oddzielnej misce mieszamy
mąkę z
solą i
sodą.Do ubitych
białek dodajemy schłodzoną
czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę, mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 165 C.Z masy
ciasteczkowej wybieramy niewiele za pomocą łyżki, robimy kulki (wielkości
orzecha włoskiego) i mocno obtaczamy w cukrze pudrze.Pieczemy w 165 C przez 12 minut (pieczone dłużej mogą zrobić się twarde).Zaraz po upieczeniu są miękkie, wręcz rozpływające się pod wpływem dotyku, po chwili twardnieją.*masa do
ciastek musi być bardzo schłodzona, inaczej
ciastka wchłoną
cukier puder podczas pieczenia.
