ßßß
Do listy alkoholowych likierów na blogu dołącza dziś kolejny, chyba najbardziej popularny ze wszystkich, czyli adwokat, domowy ajerkoniak. Jest żółciutki, zrobiony z pysznych wiejskich jajek, gęsty i ma kopa. Koniecznie musi być przygotowany na spirytusie. Na blogu znajdziecie również domowy likier baileys ,domowy likier kukukła idomowy likier krówkę .
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:6 żółtek250 g cukru500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego1 laska wanilii250 ml spirytusuWykonanie:Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz laską dodajemy do mleka. Mleko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Żółtka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę, najlepiej jest to zrobić na parze, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych jajek wlewamy pomalutku zimne mleko, mieszamy. Na koniec bardzo cieniutkim strumyczkiem dodajemy spirytus, cały czas mieszając. To bardzo ważne, ponieważ jeśli wlejemy spirytus zbyt szybko, ajerkoniak może się ściąć.Gotowy adwokat przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na całą noc, aby zgęstniał.