Wykonanie
Pin It
Do listy
alkoholowych likierów na blogu dołącza dziś kolejny, chyba najbardziej popularny ze wszystkich, czyli
adwokat, domowy
ajerkoniak. Jest żółciutki, zrobiony z pysznych wiejskich
jajek, gęsty i ma
kopa. Koniecznie musi być przygotowany na
spirytusie. Na blogu znajdziecie również domowy
likier baileys ,domowy
likier kukukła idomowy
likier krówkę .
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:6
żółtek250 g
cukru500 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego1
laska wanilii250 ml
spirytusuWykonanie:
Mleko wlewamy do garnuszka.
Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz laską dodajemy do
mleka.
Mleko doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Żółtka ubijamy wraz z
cukrem na puszystą masę, najlepiej jest to zrobić na parze, do momentu, aż
cukier się rozpuści. Następnie do ubitych
jajek wlewamy pomalutku zimne
mleko, mieszamy. Na koniec bardzo cieniutkim strumyczkiem dodajemy
spirytus, cały czas mieszając. To bardzo ważne, ponieważ jeśli wlejemy
spirytus zbyt szybko,
ajerkoniak może się ściąć.Gotowy
adwokat przelewamy do butelki i wkładamy do lodówki na całą noc, aby zgęstniał.