Wykonanie
            
Świetna propozycja na rozgrzewkę w tę chłodną, grudniową sobotę - gęsty, domowy 
likier na bazie 
mleka, 
żółtek i 
spirytusu czyli... poczciwy 
ajerkoniak.Ma tę niewątpliwą zaletę, że jest gotowy do spożycia już po 2 godzinach od przygotowania.Można pokusić się również o rozmaite wariacje smakowe, gdy wersja klasyczna już nam się znudziła. Jeśli do 
ajerkoniaku wsypiemy trochę 
kakao lub dodamy rozpuszczoną i wystudzoną tabliczkę 
czekolady, otrzymamy gęsty, smakowity 
likier czekoladowy . Kawosze, do gotującego się 
mleka mogą wsypać trochę 
kawy rozpuszczalnej. Uzyskają wówczas 
napój w swoim ulubionym smaku. Na tej samej zasadzie możemy przygotować 
likier cynamonowy lub korzenny . Wariantów jest wiele.Miłośnikom kremowych, domowych 
likierów bardzo polecam także ten przepis .

Składniki:1/2 litra 
mleka lub 
mleka skondensowanego niesłodzonego250ml 
spirytusu250g 
cukru5-7 
żółtek1 opakowanie 
cukru z prawdziwą 
wanilią lub pół 
laski waniliiWykonanie:
Mleko zagotowujemy z 
wanilią lub 
cukrem waniliowym. Studzimy. 
Żółtka ucieramy z 
cukrem na parze ( w wersji leniwej możemy ucierać mikserem). Przygotowany w ten sposób kogel-
mogel delikatnie łączymy z 
mlekiem. Teraz bardzo powoli, cienką strużką wlewamy 
alkohol. Jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób, nasz 
ajerkoniak się zwarzy. Gotowy 
likier schładamy w lodówce. Już po 2 godzinach nadaje się do spożycia. Przechowujemy również w lodówce.Życzę Wam smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry