ßßß
Polecam Państwu propozycję na pyszny likier Baileys domowy,który można bez problemu zrobić w domu..Dla mnie ten likier to bomba..Składniki:1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki kakao¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%¾ szklanki mleka400g mleka skondensowanego słodzonego1 łyżka miodu1 szklanka whisky (1 łyżeczka ekstraktu z waniliiewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowegoSposób przygotowania:W filiżance mieszamy kawę i kakao z kilkoma łyżkami śmietany.Dodajemy resztę śmietany i pozostałe składniki jak mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstrakt. Całość zmiksowujemy blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.Dla mnie nawet nie schłodzony jest super..Na zdrowieKilka słów z Wikipedii o BailejsBaileys (zarejestrowana jest nazwa handlowa z pominięciem apostrofu) – irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo.Powiązany przepis:ajerkoniak domowej robotyciasto adwokat bez pieczeniaWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy