ßßß
Będę przybliżała Wam walory polskich owoców, byście sięgali nie tylko po te zagraniczne, ale przede wszystkim rodzime.Gruszka – nie dość, że jest bardzo odżywcza i, gdy wiemy jak ją jeść, wcale nie ciężkostrawna jak przystało o niej myśleć. Owoc ten zawiera bardzo dużo jodu, chroniacego przed utratą wapnia z kości. Ci, których dosiegnął problem osteoporozy powinni zdecydowanie jadać gruszki. Zawierają one dodatkowo bor, wpływający pozytywnie na pracę mózgu. Wysoka wartość potasu w gruszkach oczyszcza nam natomiast nerki, obniża cisnienie krwi i „czyści” żyły. Owoc ten posiada witaminy A, E, K, C, PP oraz witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, cynk i bardzo dużo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Dużo osób skarży się na wzdęcia po zjedzeniu gruszki – rozwiązaniem tego krepujacego problemu jest jedzenie owocu bez skórki. Warto dodac do swojego menu mus z gruszek, który pomoże ustrzec się od wielu chorób układu pokarmowego.Świetnie sprawdzą się one także w formie dekoracji jesiennego stołu.Moja rada? Wybierajmy polskie owoce! Natura stworzyła to co najlepsze blisko nas.Inspiracji jak stworzyć piękne jesienne dekoracje stołu znajdziecie w artykule „Barwy jesieni” na Westwing.
Powiązany przepis:pierniczkibiszkopt kakaowyWspółpracaWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy