Wykonanie
Zima przyszła, jest mroźno, w Polsce śnieżnie. To idealny sezon na ciepłe, rozgrzewające śniadania takie jak na przykład OWSIANKI ! O tak, to od zawsze moja królowa śniadań i od kilku lat tego faktu nic nie zmieniło, miska ciepłej, gęstej owsianki najczęściej pojawia się u mnie jako pierwszy poranny posiłek. Na blogu znajdziecie już sporo pomysłów, jest nawet strona poświęcona owsiance – Owsiankowo !Dziś chcę zaproponować Wam
jabłkową owsiankę z
suszonymi morelami . Jest naturalnie słodka, więc nie musicie jej słodzić, no chyba że Wasze
kubki smakowe domagają się większej
dawki słodkości. Jest nie tylko z
płatków owsianych, ale też jaglanych – ten duet tworzy cudowną konsystencję, a pomaga mu w tym
mleczko kokosowe, dzięki
czemu jest idealnie kremowa (i nie przywiera nigdy do garnka), moja ulubiona 😉 Jako dodatek:
granat,
wiórki kokosowe oraz
płatki migdałowe . Jeszcze bym zapomniała – niezbędny składnik, czyli aromatyczny
cynamon, – najwierniejszy towarzysz
jabłek.


jabłkowo-kokosowa owsianka (owies,
płatki jaglane) z
suszonymi morelami i
cynamonem podana z
granatem, wiórkami kokosowymi oraz
płatkami migdałowymiapple-coconut oatmeal (oats and millet flakes) with dried apricots and cinnamon served with pomegranate, coconut flakes and almond flakesSkładniki:

3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
płatków jaglanychszklanka gorącej/ciepłej
wodyok.1/3 szklanki
mleczka kokosowegocynamonmałe
jabłko2-4
suszone morele (niesiarkowane!)szczypta
soliopcjonalnie: łyżka/łyżeczka
syropu klonowego/ daktylowego/ ksylitolu/ itp.
granat,
wiórki kokosowe i
płatki migdałowe do podania
Płatki wymieszać z
cynamonem i posiekanymi
morelami. Zalać gorącą/ciepłą
wodą i odstawić do zgęstnienia. Po czasie dolać
mleczko kokosowe i starte
jabłko. Gotować do uzyskania, gęstej kremowej owsianki. Podawać z pestkami
granatu, wiórkami kokosowymi oraz dowolnymi
orzechami, np.
płatkami migdałów. Smacznego!Tak jak
pisałam wyżej, duuużo przepisów na jeszcze inne owsianki znajdziecie TUTAJ . Pomysłów na nie jest mnóstwo, a zdecydowanie warto zajadać się nimi na śniadanie – przysięgam, że nigdy się nie znudząPrzyjemnego tygodnia :*
