Wykonanie
Styczeń 18, 2016 Styczeń 18, 2016 Styczeń 18, 2016 10:49 napisane przez
Miss BerryUwielbiam azjatyckie dania. Widać to po przepisach na moim blogu oraz w wyborze
krajów, do których podróżuję. Świeże składniki, intensywne pikantne i lekko słodkie smaki to moja bajka. Mam swój jeden ulubiony azjatycki sklep w Kopenhadze w Kødbyen, w którym znajdę dosłownie wszystko czego potrzebuję oraz więcej – wciąż jest tam mnóstwo rzeczy do odkrycia. Świeże warzywa, które widzę pierwszy raz, gotowe sosy, z tak dziwnymi mieszankami smaków, które koniecznie muszę wypróbować.. Już niedługoOstatni raz gdy odwiedziłam ten sklep, miałam straszną ochotę na
grzyby shitake w lekko słodkim sosie. W końcu stanęło jednak na szybkim daniu z
Makaronem ryżowym,
kapustą pok choi i
grzybami shitake.Przepis na
Makaron ryżowy z
pak choi i
grzybami shitake znajdziecie poniżej. Jeśli tak jak ja lubicie azjatyckie dania, to jest to strzał w dziesiątkę!
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 5 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 20 minutPorcje: 3Składniki150 g
makaronu ryżowego150 g
grzybów shitake4 główki
kapusty pak choi2 łyżki
oleju ryżowego1 łyżka
sosu ostrygowego3 łyżki
sosu sojowego2 plasterki
imbiru1 ząbek
czosnku1 łyżka
sezamuPrzygotowanie
Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
Grzyby shitake pokroić w plasterki.
Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki
imbiru, posiekany
czosnek.Dodać pokrojone
grzyby shitake,
sos ostrygowy i
sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.Dodać namoczony
makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.Danie podawać posypane
sezamem. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 150 g Kalorie: 288 kcal Tłuszcze: 9,2 g Węglowodany: 46,6 g Błonnik: 2,4 g
Białko: 6,9 g3 . 5.3208
Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie