Wykonanie
Pralinki z
żurawiny są zdrową alternatywą dla tradycyjnych
czekoladowych przekąsek.Składniki:1/3 szklanki obranych
migdałów1/2 szklanki
suszonej żurawinysok z 1
pomarańczyskórka z 0,5
pomarańczy„chlust”
whisky (opcjonalnie)3 łyżeczki nasion chia2 łyżeczki
powideł śliwkowych5
suszonych moreliszczypta
cynamonumigdały podpraż na suchej patelni, następnie drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderze
żurawinę przełóż do małego garnuszka, dodaj sok z
pomarańczy,
whisky i gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty, następnie dodaj nasiona chia i co jakiś czas mieszając, gotuj aż wchłoną płyn
żurawinę z chia drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderze
morele drobno posiekaj lub rozdrobnij w blenderzepołącz wszystkie składniki (oprócz
kakao) i uformuj z nich kulki nieco mniejsze od
orzecha włoskiego (ok 15 sztuk)obtocz każdą „pralinkę” w
kakao, przechowuj w lodówceSmacznego! :)*ja część pralinek ozdobiłam odrobiną orange
curd i posypką w kształcie listków i
owoców ostrokrzewu :) Jednak uważam, że lepsze są z
kakao – mniej słodkie.

