ßßß Cookit - przepis na Domowa żurawina do mięs i serów [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

Domowa żurawina do mięs i serów [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

nazwa

Wykonanie

Jak dla mnie żurawina to smak świąt. Absolutnie uwielbiam ją w połączeniu z wędlinami, domowym pieczonym pasztetem czy grillowanym oscypkiem. Nie miałam pojęcia, że zrobienie jej w domu jest takie proste i nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli macie wśród rodziny bądź znajomych smakosza domowych przetworów, na pewno będzie to trafiony prezent ;)
żurawina suszona słodzona [200 g]
pomarańcza [1 średnia sztuka]
Żurawinę zalać wrzątkiem do poziomu, w którym woda przykryje owoce, na patelni lub w garnku i gotować na małym ogniu do miękkości i redukcji dużej ilości płynu (25-30 min). Jeśli Wasza żurawina nie jest dodatkowo słodzona, w tym momencie można dodać 1-2 łyżki cukru. Przy zakupie suszonej żurawiny należy zwrócić uwagę, czy przy produkcji nie został dodany dwutlenek siarki.
Gdy sos zgęstnieje i żurawina zmięknie dodać świeży sok wyciśnięty z pomarańczy i gotować przez kolejne 3-5 min.
Wystudzoną konfiturę przełożyć do wyparzonego słoika i zawekować.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/12/domowa-zurawina-do-mies-i-serow-pyszne.html