Wykonanie
< Zupa w stylu tajskim z
krewetkami i
białą rybąFastelavn – karnawał , ostatki w Danii >
Pudding z nasion chia


Zdrowe śniadanie z nasion
szałwi hiszpańskiej Chia, bardzo syty, doskonały na rozpoczęcie dnia, robi się bardzo szybko, nie zabiera dużo czasu ponieważ nasiona zalewamy
mlekiem roślinnym przed pójściem spać a rano tylko dodajemy
owoce i
bakalie.Takie śniadanie jest bardzo dobre także do pracy, na studia czy do szkoły jako drugie śniadanie. Nasiona chia są niesamowicie zdrowe, polecam poczytać trochę o ich działaniu w internecie jeśli ktoś jeszcze się nie orientuje.

Przepis na 1 porcję

2 łyżki stołowe nasion chiado kupienia w sklepach zielarskich lub w sklepach ze stoiskiem zdrowej żywności
mleko roślinne dowolne
syrop do polania polecam
daktylowy – jest wspaniały.(do kupienia w sklepie zielarskim)Jeśli nie macie
daktylowego może być
miód lub
syrop z agawy.
owoce:
banan i
gruszkabakalie:
orzechy,
suszone morele,
śliwki,
rodzynki
Nasiona chia zalewamy
mlekiem, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Mleka powinno być więcej ponieważ nasiona pęcznieją i o to
włśnie chodzi.Ja
daję niecała szklankę
mleka.Rano dokładnie mieszamy całość,kiedy chia są nie mieszane to powstają tzw. kluchy w środku, normalna sparwa, trzeba rozmieszać łyżką.Jeśli robimy chia w ciągu dnia i mamy możliwość to mieszajmy co jakiś czas wtedy całość będzie idealna gładka.Warstwami układamy świeże
owoce, na nie pół
puddingu, następnie kolejna warstwa świeżych
owoców, i ostatnia warstwa
puddingu, na wierzch układamy
bakalie i pokrojone
suszone owoce, polewamy
syropem

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Zupa w stylu tajskim z
krewetkami i
białą rybąFastelavn – karnawał , ostatki w Danii >