Wykonanie
Dziś, w ramach ciasta na niedzielę, proponuję
francuskie ciasto z
gruszkami. Niezwykle łatwe w wykonaniu i niewymagające wyszukanych składników, a jednak w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, słodki i wilgotny deser. Wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!Scroll down for English
Francuskie ciasto z
gruszkami(tortownica o śr. 26 cm)Składniki:3-4 dojrzałe
gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę250 g
masła, w temperaturze pokojowejskórka starta z 1
cytryny200-250 g
cukru (w zależności od upodobań w kwestii słodkości)¼ łyżeczki ekstraktu z
wanilii4
jajka w temperaturze pokojowej250 g
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C, natłuść tortownicę o średnicy 26 cm.Do średniej miski przesiej
mąkę i wymieszaj ją z
proszkiem do pieczenia i
solą.W misce miksera umieść
masło wraz z
cukrem, i ubijaj aż powstanie bała i puszysta masa.Dodaj
jajka, po jednym na raz, następnie włóż
skórkę z cytryny i ekstrakt z
wanilii.Następnie powoli dosypuj
mąkę i miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.Wylej połowę przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż pokrojone
gruszki, po czym wylej resztę masy i rozprowadź ją równomiernie.Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do ładnego zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto.Posyp
cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!

English version(26 cm spring pan)Ingredients:3-4 small ripe pears, peeled and quartered or cubed250 g butter, at room temperaturezest of 1 lemon200-250 g sugar¼ teaspoon vanilla extract4 eggs, at room temperature250 g
flour½ teaspoon baking powdera pinch of saltPreparation:Preheat oven to 180 oC, butter a 26 cm spring form pan generouslyIn a bowl sift together
flour, baking powder and salt. Set asideIn a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar together untill they are fluffy and white.Add the eggs one at a
time, add the vanilla and lemon zest.Add the
flour slowly on low speed, do not overmix.
Pour half of the batter on the prepared pan, then place the pears on top, add the remaining batter on top spreading evenly.Bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let it cool on a wired rack for 15 minutes, remove the sides and let it cool completely. Dust the top with powdered sugar when it cool before serving.Enjoy!

Share the post "
Francuskie ciasto z gruszkami/French pear
cake"



