ßßß Cookit - przepis na Francuskie ciasto z gruszkami/French pear cake

Francuskie ciasto z gruszkami/French pear cake

nazwa

Wykonanie

Dziś, w ramach ciasta na niedzielę, proponuję francuskie ciasto z gruszkami. Niezwykle łatwe w wykonaniu i niewymagające wyszukanych składników, a jednak w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, słodki i wilgotny deser. Wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!
Scroll down for English
Francuskie ciasto z gruszkami
(tortownica o śr. 26 cm)
Składniki:
3-4 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę
250 g masła, w temperaturze pokojowej
skórka starta z 1 cytryny
200-250 g cukru (w zależności od upodobań w kwestii słodkości)
¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka w temperaturze pokojowej
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C, natłuść tortownicę o średnicy 26 cm.
Do średniej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
W misce miksera umieść masło wraz z cukrem, i ubijaj aż powstanie bała i puszysta masa.
Dodaj jajka, po jednym na raz, następnie włóż skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
Następnie powoli dosypuj mąkę i miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Wylej połowę przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż pokrojone gruszki, po czym wylej resztę masy i rozprowadź ją równomiernie.
Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do ładnego zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto.
Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
(26 cm spring pan)
Ingredients:
3-4 small ripe pears, peeled and quartered or cubed
250 g butter, at room temperature
zest of 1 lemon
200-250 g sugar
¼ teaspoon vanilla extract
4 eggs, at room temperature
250 g flour
½ teaspoon baking powder
a pinch of salt
Preparation:
Preheat oven to 180 oC, butter a 26 cm spring form pan generously
In a bowl sift together flour, baking powder and salt. Set aside
In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar together untill they are fluffy and white.
Add the eggs one at a time, add the vanilla and lemon zest.
Add the flour slowly on low speed, do not overmix.
Pour half of the batter on the prepared pan, then place the pears on top, add the remaining batter on top spreading evenly.
Bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let it cool on a wired rack for 15 minutes, remove the sides and let it cool completely. Dust the top with powdered sugar when it cool before serving.
Enjoy!
Share the post "Francuskie ciasto z gruszkami/French pear cake"
Źródło:http://karmelowy.pl/francuskie-ciasto-z-gruszkamifrench-pear-cake