Wykonanie
< Świąteczna dekoracja w doniczcePtasia stołówka zimą – dokarmiamy ptaki >Ciasto Maxi King – bez pieczenia
Jest to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Wcześniej trzeba jednak kupić stosowne produkty jakie należy do tego ciasta użyć.Masę
śmietankową robi się na bazie
mleka,
cukru,
masła,
mleka w proszku. Potrzeba też zwykłych
herbatników do przekładania ciasta oraz masę kajmakową/krówkową, lub zwykłe
mleko skondensowane słodzone które po 3 h gotowania zamieni się w masę kajmakową. Na wierzchu znajduje się
czekolada oraz posiekane
solone orzeszki, które idealnie współgrają z masą kajmakową.
Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 23cmx37 cm:Na taką blachę weszło mi 72 szt.
herbatników, było to ok 500 gr.( 3 warstwy x 24 szt )Masa
mleczna:1 szklanka
mleka (użyłam 1.5% )250 gr
masła ( nie
margaryna)100 gr
cukru białego32 gr
cukru waniliowego(użyłam domowego z prawdziwą
wanilią)
mleko w proszu 400 gr ( nie może być granulowane)Polewa :200gr
czekolady 2szt.(może być 1 gorzka i 1
mleczna)150 ml
mleka150 gr
solonych orzeszków ziemnych(można użyć też niesolonych )Dodatkowo:1 puszka 460 gr masy kajmakowejok 500 gr herbatników/72 sztukiPapier do wyłożenia blaszkiblacha o wym: 23×37Wykonanie:1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę
herbatników2. W rondlu zagotować
mleko z
cukrem i
cukrem waniliowym a następnie ją ostudzić.3. W międzyczasie pogotować ok 20 min puszkę z masą kajmakową aby się rozluźniła i lepiej się rozprowadzała.4.
Masło miksujemy ok.5 min na gładką białą masę5. Kiedy
mleko ostygło, wlewamy do
masła i miksujemy.6. Dodajemy
mleko w proszku i miksujemy następne 5 min aż do uzyskania gładkiej masy.7. Połowę masy
mlecznej rozprowadzamy na herbatnikach a następnie układamy na niej drugą warstwę
herbatników.8. Na
herbatniki rozprowadzamy masę kajmakową (ja swoją zmiksowałam mikserem aby była gładka )a na masę kajmakową rozprowadzamy pozostałą masę
mleczną.9. Układamy trzecią warstwę
herbatników.10. Robimy polewę: do rondla wlewamy 150 ml
mleka i wkładamy połamane
czekolady,na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Musimy pilnować bardzo uważnie ponieważ
czekolada szybko się może przypalić.11. Orzeszki siekamy nożem na mniejsze kawałki ( zostawiamy trochę do posypania na wierzchu) i wkładamy do
czekolady, mieszamy.12.Polewę wylewamy na ciasto, rozprowadzamy.13. Na sam wierzch sypiemy pozostałe posiekane orzeszki14. Wkładamy do lodówki aby ciasto stężało . ( najlepiej na całą noc)
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Świąteczna dekoracja w doniczcePtasia stołówka zimą – dokarmiamy ptaki >