Wykonanie

Dwukolorowy sernik z zieloną
herbatą matcha oraz dodatkiem
malin. Piękne kolory i subtelny, bardzo delikatny smak
herbaty (można dodać jej więcej, wtedy też kolor masy serowej zmieni się na ciemniejszy). Sernik idealnie prosty, pieczony dwuetapowo w kąpieli
wodnej.
Maliny uzupełniają smak i pięknie prezentują się na wierzchu deseru. Polecam :-).Składniki na spód:160 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych:
razowych, owsianych,
maślanych itp)30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie300 ml
śmietany kremówki 36%6 dużych
jajek1¼ szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejsok z 1 niedużej
limonki2,5 łyżeczki
herbaty matcha200 g świeżych
malin (lub wcześniej odmrożonych i osuszonych na ręczniczku kuchennym)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz
herbaty matcha i
malin. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę
serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą
herbatę matcha, wymieszać lub zmiksować.Masę
serową z matcha przelać na podpieczony
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Po tym czasie powierzchnia sernika będzie lekko ścięta. Na masę
serową z matcha delikatnie, łyżką, wyłożyć białą masę
serową, wyrównać a następnie na nią poukładać
maliny, lekko zanurzając je w
masie. Piec dalsze 45 - 50 minut. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).

