ßßß Cookit - przepis na Sernik z matcha i malinami

Sernik z matcha i malinami

nazwa

Wykonanie

Dwukolorowy sernik z zieloną herbatą matcha oraz dodatkiem malin. Piękne kolory i subtelny, bardzo delikatny smak herbaty (można dodać jej więcej, wtedy też kolor masy serowej zmieni się na ciemniejszy). Sernik idealnie prosty, pieczony dwuetapowo w kąpieli wodnej. Maliny uzupełniają smak i pięknie prezentują się na wierzchu deseru. Polecam :-).
Składniki na spód:
160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych: razowych, owsianych, maślanych itp)
30 g masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
300 ml śmietany kremówki 36%
6 dużych jajek
1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
sok z 1 niedużej limonki
2,5 łyżeczki herbaty matcha
200 g świeżych malin (lub wcześniej odmrożonych i osuszonych na ręczniczku kuchennym)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz herbaty matcha i malin. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową podzielić na dwie równe części; do jednej z nich dodać przesianą herbatę matcha, wymieszać lub zmiksować.
Masę serową z matcha przelać na podpieczony ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Po tym czasie powierzchnia sernika będzie lekko ścięta. Na masę serową z matcha delikatnie, łyżką, wyłożyć białą masę serową, wyrównać a następnie na nią poukładać maliny, lekko zanurzając je w masie. Piec dalsze 45 - 50 minut. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.
* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-matcha-i-malinami