Wykonanie
CIASTO: 250 g
masła2 łyżki
śmietany 18%5
żółtek, 2,5 szkl.
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
budyń śmietankowy2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejPIANKA: 5
białek0,5 szkl.
cukru, szczypta
solikisiel wiśniowy, 2 łyżki
soku z cytryny750 g
śliwekNa stolnicę przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
budyń,dodaj
cukier i zimne
masło,posiekaj.Do-daj
żółtka i
śmietanę.Zagnieć ciasto.Podziel je na 2 części-jedna czwarta i trzy czwarte.Włóż na godzinę do zamrażalnika.Większą część ciasta zetrzyj na tartce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Podpiecz je 15 minut w 180 stopniach.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą
soli.
Doda-waj porcjami
cukier,
kisiel i sok.Dobrze zmiksuj.Wypestkowane
śliwki ułóż na podpieczone ciasto,wyłóż pianę,zetrzyj resztę ciasta.Piecz jeszcze 45 minut.Pyyyycha:)