ßßß
Babka z białek to fajny pomysł na wykorzystanie zamrożonych białek, które często zostają nam, kiedy do ciasta, lub innych potraw, potrzebujemy samych żółtek :)Wtedy właśnie warto mrozić białka, by później mieć fajne ciacho, bez konieczności wizyty w sklepie :)Ciasto jest mokre i bardzo delikatne.Składniki:8 białekszczypta soli ( do ubicia białek )150g masła150g cukruszklanka mąki2 łyżki soku z cytrynyłyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę.Ucieramy w misce masło z cukrem, dodajemy mąkę, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Mieszamy.Do masy przekładamy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy, do połączenia się całości.Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do nagrzanego ( do 180st. ) piekarnika.Pieczemy 40-45 minut w 180st.

Kategorie: