Wykonanie
materiały prasowe20 . 01.2016 10:58A A A

Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie
sera i
słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej
figi, słodkich i soczystych
rodzynek z
serem camembert z pewnością urzeknie smakiem.Składniki:
ser typu
camembert 2 szt.
rodzynki Bakalland 100 g
cukier trzcinowy 2 łyżki
sok jabłkowy 100 g
cytryna 1 szt.garść
rukolifiga świeża 2 szt.
pieprz czarnyPrzygotowanie:Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy
cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy
sok jabłkowy, sok wyciśnięty z
cytryny i
rodzynki Bakalland. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania.Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki
figi i doprawiamy
pieprzem.Z
sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż
ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony
ser polewamy sosem
rodzynkowym, posypujemy
czarnym pieprzem i dekorujemy
rukolą. Smacznego!