ßßß Cookit - przepis na Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1,5 jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera korzeniowego
1/2 filiżanki rodzynek
świeżo zmielony czarny pieprz
2 szczypty mielonego cynamonu
2 garście rukoli
3 łyżki majonezu
sól morska
10 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało.
Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatka_waldorf/przepis.html