ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane z bakaliami, miodem i cynamonem

Jabłka zapiekane z bakaliami, miodem i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Cynamonowa inspiracja na zimowe wieczory...
Pomysł na aromatyczny, zdrowy deser, który rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór. Jabłka wypełnione ulubionymi bakaliami w miodzie i cynamonie, a następnie delikatnie zapieczone... Macie ochotę? :) Do bakaliowego nadzienia można też dodać trochę ugotowanej kaszy jaglanej i podać deser jako jedno z dań wigilijnych.
Składniki na kilka porcji:
kilka jabłek (typu szara reneta),
pół szklanki orzechów włoskich,
1/3 szklanki migdałów,
1/4 szklanki rodzynek,
cytryna,
kilka łyżek miodu,
cynamon,
gwiazdki anyżu do dekoracji,
laski cynamonu do dekoracji.
Przygotowanie:
Ścinamy końcówki umytych jabłek, a następnie wydrążamy ich wnętrza razem z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane jabłka skrapiamy w środku sokiem z cytryny, a następnie posypujemy cynamonem.
Siekamy sparzone migdały i orzechy włoskie, a następnie łączymy je z kilkoma łyżkami miodu i rodzynkami. Bakaliowym nadzieniem wypełniamy jabłka i nakładamy na nie ścięte wcześniej końcówki.
Jabłka z bakaliami zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C około 25 minut.
Zapieczone jabłka dekorujemy laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/jabka-zapiekane-z-bakaliami-miodem-i.html