Wykonanie
            Cynamonowa inspiracja na zimowe wieczory...

Pomysł na aromatyczny, zdrowy deser, który rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór. 
Jabłka wypełnione ulubionymi 
bakaliami w miodzie i 
cynamonie, a następnie delikatnie zapieczone... Macie ochotę? :) Do 
bakaliowego nadzienia można też dodać trochę ugotowanej 
kaszy jaglanej i podać deser jako jedno z dań wigilijnych.Składniki na kilka porcji:kilka 
jabłek (typu szara reneta),pół szklanki 
orzechów włoskich,1/3 szklanki 
migdałów,1/4 szklanki 
rodzynek,
cytryna,kilka łyżek 
miodu,
cynamon,gwiazdki 
anyżu do dekoracji,laski 
cynamonu do dekoracji.

Przygotowanie:Ścinamy końcówki umytych 
jabłek, a następnie wydrążamy ich wnętrza razem z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane 
jabłka skrapiamy w środku 
sokiem z cytryny, a następnie posypujemy 
cynamonem.Siekamy sparzone 
migdały i 
orzechy włoskie, a następnie łączymy je z kilkoma łyżkami 
miodu i 
rodzynkami. 
Bakaliowym nadzieniem wypełniamy 
jabłka i nakładamy na nie ścięte wcześniej końcówki.
Jabłka z 
bakaliami zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C około 25 minut.Zapieczone 
jabłka dekorujemy laskami 
cynamonu i gwiazdkami 
anyżu.

WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))