Wykonanie
Cynamonowa inspiracja na zimowe wieczory...
Pomysł na aromatyczny, zdrowy deser, który rozgrzeje w chłodny, zimowy wieczór.
Jabłka wypełnione ulubionymi
bakaliami w miodzie i
cynamonie, a następnie delikatnie zapieczone... Macie ochotę? :) Do
bakaliowego nadzienia można też dodać trochę ugotowanej
kaszy jaglanej i podać deser jako jedno z dań wigilijnych.Składniki na kilka porcji:kilka
jabłek (typu szara reneta),pół szklanki
orzechów włoskich,1/3 szklanki
migdałów,1/4 szklanki
rodzynek,
cytryna,kilka łyżek
miodu,
cynamon,gwiazdki
anyżu do dekoracji,laski
cynamonu do dekoracji.
Przygotowanie:Ścinamy końcówki umytych
jabłek, a następnie wydrążamy ich wnętrza razem z gniazdem nasiennym. Tak przygotowane
jabłka skrapiamy w środku
sokiem z cytryny, a następnie posypujemy
cynamonem.Siekamy sparzone
migdały i
orzechy włoskie, a następnie łączymy je z kilkoma łyżkami
miodu i
rodzynkami.
Bakaliowym nadzieniem wypełniamy
jabłka i nakładamy na nie ścięte wcześniej końcówki.
Jabłka z
bakaliami zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C około 25 minut.Zapieczone
jabłka dekorujemy laskami
cynamonu i gwiazdkami
anyżu.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))